Ajax wint in de rebound van AZ en stelt kampioenschap Twente minstens een week uit

Ajax heeft ervoor gezorgd dat FC Twente het kampioenschap in de eredivisie voor vrouwen op zijn vroegst pas volgende week kan vieren. De Amsterdammers boekten in de rebound, het duel werd zaterdag al na negen minuten gestaakt en vandaag hervat, een verdiende zege op AZ: 3-0.

FC Twente kan de landstitel nu pas binnenhalen op 1 mei, door te winnen van Fortuna Sittard, of op 11 mei bij een zege op Telstar.

Ajax-AZ werd afgelopen zaterdag bij een stand van 0-0 gestaakt. Aanleiding was een harde botsing na acht minuten tussen Ajax-speelster Chasity Grant en AZ-keepster Femke Liefting. De 19-jarige doelvrouw liep daarbij een een hersenschudding op en is herstellende.

Vanavond werd het restant van het duel gespeeld. Liefting werd vervangen door reservekeepster Netty Booms, die haar debuut in de eredivisie maakte. Bij Ajax was Grant afwezig, zij was ook geblesseerd geraakt bij de botsing.

Raak

Waar AZ zaterdag goed uit de startblokken kwam, was het nu Ajax dat meteen domineerde. In de 18de minuut schoot Romée Leuchter raak uit een vrije trap: 1-0. Hoewel Ajax genoeg kansen kreeg, kwam de ploeg van Suzanne Bakker verder niet tot scoren. Dat was mede te danken aan reddingen van de 17-jarige invalkeepster Booms, die het hoofd meerdere malen koel hield.

Vlak voor rust kreeg AZ nog een grote kans na een uitbraak van Romaissa Boukakar. Maar keepster Regina van Eijk tikte de bal net op tijd uit de kruising.

Tien minuten na rust was het weer raak voor Ajax: 2-0. Opnieuw dankzij een schot van Leuchter, na een spectaculaire assist van Lotte Keukelaar, die de bal met de rug naar de goal doorspeelde.

Gesteund door de voorsprong joeg Ajax op een derde treffer. Er werd op hoog tempo gespeeld, vooral door Keukelaar, maar de mooie combinaties leverden niets op. Even was er een kans voor AZ-aanvalster Sanne Peereboom, die de bal net niet langs Van Eijk wist te spelen, waarna de 3-0 alsnog viel.

Danique Tolhoek, die in was gevallen voor Leuchter, besliste de wedstrijd door in de 79ste minuut de bal langs Booms te schieten: 3-0. AZ moest daarna alle zeilen bijzetten om Ajax in de slotfase van meer doelpunten af te houden.