Zaalvoetballers voor het eerst in 24 jaar naar WK na thriller tegen Finland

Een bijzondere prestatie voor de Nederlandse zaalvoetballers. Voor het eerst in 24 jaar heeft Oranje zich geplaatst voor het WK futsal, komend najaar in Oezbekistan. In de beslissende play-off in en tegen Finland werd op strafschoppen gewonnen.

De penaltyreeks was nodig, omdat er na de verlenging – op spectaculaire wijze – 4-4 op het scorebord was gekomen. Nederland verspeelde een seconde voor het einde van de verlenging een 4-3 voorsprong, nadat het in de reguliere speeltijd zes seconden voor het einde juist gelijk had gemaakt (3-3).

Dat Nederland deze play-offs nog een kans maakte op het WK was al bijzonder, want eigenlijk was de ploeg van de Spaanse bondscoach Miguel Andrés Moreno al uitgeschakeld. Maar omdat Roemenië drie niet-speelgerechtigde spelers had opgesteld, mocht Nederland toch aan de play-offs deelnemen.

Met Finland trof Oranje niet de makkelijkste tegenstander, want dat land is de nummer veertien van de wereld. Nederland staat 31ste.

Martinus op schot

In de Energia Areena in het Finse Vantaa was het team van Moreno lange tijd de betere. Dat resulteerde ook in de openingstreffer van Jordany Martinus. De aanvaller wist met een hard schot in de korte hoek de Finse doelman te verrassen.

In de tweede helft drongen de Finnen meer aan, maar na een goed uitgespeelde aanval kreeg Martinus weer alle ruimte om de korte hoek te vinden en wederom was dat succesvol: 0-2.

Nederland leek zich zo rustig op te kunnen maken voor het wereldkampioenschap in Oezbekistan, maar Finland maakte het binnen twee minuten weer spannend.

Kuijk pakt penalty

Een vrije trap werd met een hakje teruggelegd op Justus Kunnas, die Oranje-doelman Manuel Kuijk verraste met een laag schot.

Een tienmetertrap had de Finnen zes minuten voor tijd op 2-2 kunnen zetten, maar Kuijk keerde de inzet van de Finse doelpuntenmaker Kunnas.

Maar de gelijkmaker kwam er alsnog. Een schot van afstand werd uiteindelijk binnengekopt door Lassi Lintula, voordat keeper Kuijk de bal kon grijpen.

Zes seconden voor tijd de redding

Daarna leek Oranje door een treffer van Iiro Vanha het WK definitief te kunnen vergeten. Maar in de absolute slotfase voorkwam Ayoub Boukhari een nederlaag. Met nog zes seconden op de klok tekende hij via een Fins been voor de 3-3 en kwam er een verlenging.

Daarin moest Nederland vooral overleven. Oranje werd achteruit gedwongen en twee nieuwe tienmetertrappen voor de Finnen werden gemist.

Hoewel Oranje op omvallen stond, kon er ineens toch hard gejuicht worden door de Nederlanders. Ismaïl Ouaddouh vond met een kanonskogel uit zijn linkervoet de bovenhoek en daardoor leek het WK in Oezbekistan toch weer dichtbij.

Penalty’s om een WK-ticket

Maar de Finnen gaven niet op. Een seconde voor tijd volgde nog een grote tegenvaller voor de Nederlanders. Vanha tikte van heel dichtbij binnen, waardoor penalty’s volgden om een WK-ticket.

Daarin was Kunnas, die al twee tienmetertrappen had gemist in de wedstrijd, de schlemiel. Hij wist ook in de penaltyserie niet raak te schieten. Nadat Ouaddouh de beslissende strafschop raak had geschoten, kon er alsnog een groot Oranjefeest worden gevierd in Finland.