Willem II maakt er vijf tegen Progrès op Luxemburgs amateurcomplex

Willem II is zonder enige moeite doorgedrongen tot de derde voorronde van de Europa League. Op bezoek bij de Luxemburgse semi-profs van FC Progrès Niederkorn deden de Tilburgers wat ze aan hun stand verplicht waren: 0-5.

Hoewel, zo logisch als dat klinkt, is dat bij lange na niet. Vraag maar aan keeper Robbin Ruiter, die zich zeven jaar geleden met FC Utrecht blameerde tegen Differdange. Te kijk gezet door een plaatselijke fenomeen, luisterend naar de naam Omar Er Rafik.

Zo’n scenario wilde Willem II-trainer Adrie Koster hoe dan ook voorkomen. En zijn boodschap om op het verkapte amateurcomplex niets aan het toeval over te laten, had zijn spelers duidelijk bereikt.

Supporters in de struiken

Toen Vangelis Pavlidis na twintig minuten met een kopbal voor de 0-1 tekende, was de Griek namens het veel sterkere Willem II al twee keer dicht bij een treffer geweest. Eerst scoorde hij vanuit buitenspelpositie, daarna voorkwam keeper Sebastien Flauss de openingstreffer.

Tussendoor werd de rust verstoord door passerende treinen, die dicht achter het veld langs reden. En vanuit hooggelegen struiken werd door supporters vuurwerk afgestoken, omdat de tribunes in coronatijd niet bevolkt mogen worden tijdens Europese duels.

Achter de takken vandaan zagen ze dat Görkem Saglam de bal met wat geluk meekreeg voorafgaand aan de 0-2 en dat Pavlidis zakelijk afrondde na een pass van Mike Trésor.

De score had halverwege al veel groter kunnen zijn en werd dat na rust alsnog. Ché Nunnely trapte na een paar afzwaaiers nu hard raak en subtiel wipte ook Trésor de bal nog eens langs de keeper.

Thuis tegen Rangers

Het was al een tijd geleden dat Willem zich in Europa presenteerde. De laatste acht wedstrijden van de Tilburgers in een Europees hoofdtoernooi waren zes Champions League-duels in 1999 en een dubbel tegen AS Monaco in 2005 in de toenmalige UEFA-Cup. Luxemburg riep nog geen herinneringen op aan die mooie avonden, maar volgende week donderdag lonkt wel een mooi affiche.

Met de zege is in elk geval een thuisduel afgedwongen, mogelijk tegen Rangers FC. De Tilburgers treffen namelijk de winnaar van het duel tussen de Schotse topclub en Lincoln Red Imps uit Gibraltar, die elkaar donderdag treffen. Daarna is er overigens nóg een voorronde, voordat het hoofdtoernooi van de Europa League van start gaat.

Bekijk hieronder de reactie van trainer Adrie Koster:

NOS Voetbal

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail