Van verbijstering naar euforie, als Everton na bizar protest wint van Newcastle

De wedstrijd tussen Everton en Newcastle United (1-0 eindstand) is volledig ingekakt, als er plotseling van alles gebeurt in de doelmond van de Newcastle-keeper. Iemand blijkt zich met een tie-wrap aan de paal vast te hebben gebonden.

Het duel in de onderste regionen van de Premier League ligt vervolgens minutenlang stil. Er moet een betonschaar aan te pas komen om de jongen los te krijgen.

Een blik op zijn oranje shirt verklaart een hoop. Er staat ‘Just Stop Oil’ op. Het is de naam van een groep jonge Engelse klimaatactivisten die vaker op ludieke wijze protesteren op evenementen.

Woensdag poogde een ander lid van de groep eenzelfde actie uit te voeren tijdens Arsenal – Liverpool.

‘Just Stop Oil’ is tegen het Engelse gas- en oliebeleid in het algemeen, Of de acties van de afgelopen twee dagen ook tegen de invloed van oliegeld in het voetbal zijn gericht is niet helemaal duidelijk.

Ondenkbaar is dat niet: Newcastle is onlangs opgekocht door Saudi-Arabische investeerders die hun vermogen met olie verdienden. Het stadion van Arsenal draagt de naam van vliegtuigmaatschappij Emirates, uit de Verenigde Arabische Emiraten, eveneens een olieland.

Van verbazing naar euforie

Het opvallende protest zorgde ervoor dat de wedstrijd veertien minuten extra tijd kreeg. Everton kwam met tien man te staan na een rode kaart, maar hield de bezoekers op veilige afstand van de eigen goal.

De ploeg van trainer Frank Lampard was gedwongen te verdedigen, maar had aan één uitbraak genoeg om toch de drie punten te pakken. Alex Iwobi scoorde en stelde een cruciale zege veilig (1-0).

Everton staat nu drie punten los van de degradatiestreep. Donny van de Beek ontbrak door ziekte.

NOS Voetbal