Sturing terug, ondanks dringend verzoek van vrouw: ‘Dus dit is weer Edward-interim’

‘Edje-interim’ is terug als hoofdtrainer bij Vitesse . Sturing werd maandag door de Arnhemse club naar voren geschoven als de ‘redder in nood’ tot de winterstop. En dat terwijl hij eigenlijk geen interim-trainer meer wilde zijn. “Maar met de situatie van de club, moet ik mijn verantwoordelijkheid nemen.”

Met een grote glimlach en een bulderende stem leidde de Eerbeker maandag direct zijn eerste training bij de nummer laatst van de eredivisie. “Het is een uitdaging, maar we gaan het gewoon doen”, vertelt Sturing na afloop van die oefensessie. “Ik doe dit werk ook gewoon heel graag. Ik probeer spelers beter te maken en het maakt me niet uit of ik dat bij de jeugd onder de 12 jaar doe, of bij het eerste elftal.”

Maar het werk alleen heeft hem niet doen overtuigen om weer als interim-trainer aan de slag te gaan, vertelt hij. Vitesse zit in sportieve en financiële problemen doordat de beoogde overname van de club door de Amerikaan Coley Parry nog altijd niet is goedgekeurd.

“Je weet hoe de situatie is bij de club, zowel binnen als buiten het veld. En dan moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen. Er zijn niet zoveel opties op dit moment voor de club en dan vind ik het lastig om nee te zeggen. Dan ben ik misschien wel iets te veel clubman.”

Als het aan zijn vrouw ligt, is dat zeker het geval. Zij waarschuwde Sturing nog voor de job. “Zij zei nog: ‘als je het maar laat’. Maar Edje laat het niet. Dus dit is weer Edward-interim.”

Twee nieuwe assistenten

De interim-trainer gaat de komende weken aan de slag met assistenten Tim Cornelisse en Nicky Hofs, zij worden overgeheveld uit de jeugdacademie. Theo Janssen verdwijnt bij het eerste en is met de club in gesprek over een andere rol. Ook Chris van de Weerden vertrekt.

“Dat is in overleg met de club gebeurd. Dat heeft niks met het functioneren van Theo en Chris te maken. Phillip Cocu zei al bij zijn vertrek dat er wat moet veranderen. Wij gaan nu met een paar frisse gezichten voor de groep staan waar de groep nog niet mee heeft gewerkt.”

‘Geen Europees voetbal’

En met die nieuwe assistenten moet Vitesse zien weg te komen van de laatste plaats. “Ik heb de overtuiging dat er meer in deze groep zit. Dit elftal gaat niet meedoen voor Europees voetbal, maar we hebben niet minder kwaliteit dan een aantal teams boven ons. We willen in ieder geval zo snel mogelijk weg van die laatste plaats. We moeten aan de bak.”