Moeizaam spelend Barça doet goede zaken in Kiev, Ronaldo redt United opnieuw

FC Barcelona heeft in groep E goede zaken gedaan in de strijd om overwintering in de Champions League. Op bezoek bij Dinamo Kiev werd met 1-0 gewonnen. Doordat Bayern München met 5-2 won van Benfica staat Barcelona nu tweede.

De Catalanen hadden het zwaar in de Oekraïense hoofdstad. Met Frenkie de Jong en Memphis Depay in de basis kwam de ploeg moeilijk door de compacte verdediging van Kiev. Via de kluts waren er enkele mogelijkheden, maar doelman Heorhij Boesjtsjan werd niet echt getest.

Met veruit het meeste balbezit voor Barcelona waren de grootste kansen juist voor Dinamo Kiev. Doelman Marc-André ter Stegen redde onder andere fraai op een schot van Mykola Shaparenko. Vlak voor rust leek Óscar Mingueza Barcelona alsnog op voorsprong te koppen, maar Depay stond in de weg.

Ansu Fati

Ook in de tweede helft hadden de Catalanen moeite de hechte defensie van Dinamo Kiev te doorbreken. Twintig minuten voor tijd zorgde Ansu Fati voor de bevrijdende (en verdiende) treffer. De 19-jarige aanvaller schoot kiezelhard raak na een voorzet van Mingueza.

Ter Stegen hield vervolgens tijdens het slotoffensief van Dinamo Kiev zijn ploeg met een knappe redding op de been.

Knock-outfase

In dezelfde groep plaatste Bayern München zich gemakkelijk voor de knock-outfase van de Champions League. Na een goede start van Benfica kopte Robert Lewandowski de Duitsers op voorsprong. Het was voor de Poolse spits zijn honderdste wedstrijd in het miljardenbal.

Lewandowski was even later de aangever toen Serge Gnabry van achter het standbeen raakschoot. Via Morato kwam Benfica terug in de wedstrijd. Lewandowski verzuimde vlak voor rust vanaf elf meter de marge weer naar twee te brengen.

Direct na rust zorgde Leroy Sané met een knap schot wel voor de 3-1 en na een vlijmscherpe counter rondde Lewandowski met een prachtig stiftje af: 4-1. Nadat Darwin Núñez voor de 4-2 zorgde, was het opnieuw Lewandowski die het laatste woord had door de bal over subtiel over Odisseas Vlachodimos heen te lepelen.

Lewandowski heeft dit seizen in de Champions League nu acht doelpunten gemaakt. Hij had daar maar vier wedstrijden voor nodig.

Na vier speelrondes heeft Bayern de volle buit. Barcelona volgt met zes punten, twee meer dan Benfica. Dinamo Kiev staat onderaan met één punt.

Ronaldo redt United

Manchester United heeft ternauwernood de koppositie in groep F vast weten te houden. Dankzij twee doelpunten van Cristiano Ronaldo kwamen de Engelsen tot twee keer toe terug van een achterstand tegen Atalanta (2-2). Villarreal is dankzij een 2-0 zege op Young Boys gestegen naar de tweede plaats in de poule, ten koste van Atalanta.

In een levendige eerste helft in Bergamo, met kansen over en weer, wisten beide teams het doel te vinden. Na elf minuten spelen kwam de bal via de kluts bij Duvan Zapata. De Colombiaanse aanvaller van Atalanta had een assist in huis op Josip Ilicic, die zijn inzet richting doelman David De Gea zag gaan.

De doelman van Manchester United was echter niet bij de les en liet de bal onder zich door glippen. Aan de andere kant was collega-doelman Juan Musso wel alert. De Argentijn zag Ronaldo op zich afkomen, maar greep op tijd in.

Atalanta, met Teun Koopmeiners en Marten de Roon in de basis, dacht met een voorsprong de rust in te gaan, maar Ronaldo stak daar een stokje voor. De Portugees kreeg de bal via een prachtige hakbal van landgenoot Bruno Fernandes in de voeten geschoven en twijfelde oog in oog met Musso geen moment.

Na rust kwamen de Italianen wederom op voorsprong. Zapata rondde knap af, maar werd in eerste instantie afgevlagd door de grensrechter omdat hij buitenspel zou hebben gestaan. Nadat de VAR het doelpunt nagekeken had, werd de goal alsnog toegewezen.

Toch lukte het Atalanta ook nu niet om de voorsprong vast te houden. Opnieuw in blessuretijd sloeg Ronaldo toe.

Villarreal te sterk voor Young Boys

In de andere wedstrijd van groep F versloeg Villarreal Young Boys met 2-0. Étienne Capoue zette de Spanjaarden in de eerste helft op voorsprong in eigen huis.

De Zwitsers dachten na rust op gelijke hoogte te komen, maar na ingrijpen van VAR Jochem Kamphuis moest scheidsrechter Serdar Gözübüyük de goal afkeuren wegens hinderlijk buitenspel.

Arnaut Danjuma maakte in de slotfase nog de 2-0 voor Villarreal.