Mbappé is op recordjacht bij WK: ‘En dit was niet eens zijn beste wedstrijd’

Olivier Giroud werd vanavond bij het WK voetbal in Qatar topscorer aller tijden van Frankrijk en doelman Hugo Lloris is na de 3-1 zege op Polen gedeeld recordinternational van zijn land. Toch ging het na de gewonnen achtste finale eigenlijk maar over één speler: Kylian Mbappé.

De 23-jarige linksbuiten was met een assist en twee prachtige doelpunten opnieuw de grote man aan Franse zijde. Het waren zijn 32ste en 33ste treffer voor ‘Les Bleus’, waarmee hij levende legende Zinedine Zidane overtrof.

En er zijn meer records in zicht. In elf WK-duels heeft Mbappé al negen keer gescoord. Nooit eerder maakte een speler voor zijn 24ste verjaardag zoveel doelpunten op een WK.

Hij heeft nu al net zoveel WK-doelpunten als Lionel Messi op vijf verschillende eindrondes. En precies één goal meer dan Diego Maradona en Cristiano Ronaldo maakten.

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de aanvaller van Paris Saint-Germain het record van Miroslav Klose uit de boeken schiet. De Duitser is all-time topscorer met zestien WK-doelpunten.

Mbappé wil geen reclame voor bier maken

Na de zege op Polen werd Mbappé voor de derde keer dit WK verkozen tot man of the match. En net als na de zeges op Australië en Denemarken leverde dat een opvallend beeld op. Mbappé poseerde met de grote rode bokaal voor de beste speler van de wedstrijd, maar hield daarbij de naam van FIFA-sponsor Budweiser buiten zicht.

Mbappé wil namelijk geen reclame maken voor het biermerk. De Franse aanvaller beseft heel goed dat hij een boegbeeld is voor de jeugd.

Sowieso doet Mbappé dit WK alles anders dan anderen. Hij wisselde tot vandaag geen woord met de media. Zijn absentie bij verplichte persconferenties kostte de Franse bond al twee boetes van 10.000 Zwitserse frank (iets meer dan 10.000 euro). Tot verbazing van bondscoach Didier Deschamps nam Mbappé na de zege op Polen plots wel plaats achter de microfoon.

Drie vragen

In de korte persconferentie die volgde, beantwoordde de sterspeler welgeteld drie vragen. “We zijn dolgelukkig dat we door zijn naar de volgende ronde”, vertelde hij. “Het doel is om dit WK te winnen, maar eerst gaan we ons focussen op de kwartfinale.”

Gevraagd naar zijn scoringsdrift stelde Mbappé – zoals het een goed profvoetballer betaamt – het teambelang op de eerste plaats. “Het enige waar ik van droom, is dat we het WK winnen. Natuurlijk zou het leuk zijn als ik de gouden bal of de gouden schoen win, maar dat is niet waarvoor ik naar Qatar gekomen ben. We willen met ons team opnieuw wereldkampioen worden.”

Hoe dan ook, met vijf goals en twee assists is Mbappé hard op weg om in Qatar individuele prijzen te winnen.

Deschamps is dan ook erg gelukkig met de bijdrage van zijn sterspeler, al plaatste de bondscoach ook een kritische kanttekening. “Kylian speelde niet eens zijn beste wedstrijd vandaag. Maar ik wil hem zeker niets verwijten, hoor. Dat weet hij ook.”

“Maar gelukkig heeft hij met zijn individuele kwaliteit het vermogen om op elk moment een wedstrijd in zijn eentje te beslissen”, zei Deschamps. “Kylian speelt altijd met veel plezier. En iedereen heeft een lach op zijn gezicht als hij Mbappé ziet spelen.”