Koeman kondigt handvol veranderingen aan: wisselspelers krijgen kans tegen Gibraltar

Bondscoach Ronald Koeman gaat zijn elftal tegen Gibraltar op “een handvol” posities wijzigen ten opzichte van het duel met Ierland. De trainer van Oranje wil andere spelers de kans geven zich te bewijzen.

“Ik wil een aantal nieuwe jongens in actie zien”, zei Koeman, die daarbij aantekende dat ondanks het drukke speelschema niemand zijn basisplek vrijwillig opgaf. “Ze willen allemaal zo veel mogelijk interlands op hun naam hebben, dus ze zijn niet blij als ik ze niet opstel.”

Stefan de Vrij, die naast Koeman was aangeschoven op de persconferentie, staat morgen tegen Gibraltar in ieder geval in de basis. Over de andere tien basisspelers deed de bondscoach geen uitspraken.

Oranje is dankzij de zege op de Ieren van afgelopen zaterdag (1-0) al zeker van deelname aan het EK komende zomer. Tegen Gibraltar staat dan ook niets op het spel. Hoe kijkt Koeman naar zo’n wedstrijd voor spek en bonen? “In een wedstrijd als dit heb je weinig te winnen. We zien het als een voorbereiding op het EK. Met deze tegenstander wil je intensiteit en veel doelpunten zien.”

Toch is het vooral ook waken voor overbelasting en nieuwe blessures. “Helaas ontstaan blessures ook in dit soort duels. Daarom moet je heel geconcentreerd spelen. Dan kun je dat hopelijk voorkomen.”

Alle 22 spelers verschenen maandagochtend op het trainingsveld. Ook Denzel Dumfries was bij de laatste training van het Nederlands elftal richting het slotduel van de partij. De rechtervleugelverdediger, die tegen Ierland zijn vijftigste interland speelde, sloeg zondag de training in Faro over: Dumfries zat toen op de hometrainer.

Koeman ging nog even in op het veelbesproken interview van Wout Weghorst met NOS-verslaggever Arman Avsaroglu, waarin de maker van de 1-0 tegen Ierland enigszins geïrriteerd reageerde. De bondscoach toonde begrip voor zijn spits.

“We hebben erover gesproken. Wout weet dat hij niet zo moet reageren, maar het is ook menselijk. Ik kan me er iets bij voorstellen dat er iets leeft bij Wout, als je weet hoe er door mensen of in de media over hem wordt gesproken.”