Jong Oranje zonder groots te spelen ruim langs Wales

Vier dagen na het moeizame gelijkspel in en tegen Zwitserland heeft Jong Oranje in Nijmegen een klinkende 5-0 zege geboekt op de leeftijdsgenoten van Wales. Dankzij de zege in de EK-kwalificatiereeks staat Nederland nu op een tweede plek in groep E, op drie punten van Zwitserland, dat wel een duel minder heeft gespeeld.

Bondscoach Erwin van de Looi voerde ten opzichte van het duel met de Zwitsers drie wijzigingen door in zijn basiselftal. Mitchel Bakker verving Ian Maatsen en Daniël van Kaam nam de plek in van Melayro Bogarde. Daishawn Redan kreeg de voorkeur boven Myron Boadu om de geblesseerde Brian Brobbey te vervangen.

Jong Oranje was vanaf het eerste fluitsignaal dominant, al leidde dat niet tot heel veel kansen. Een van de eerste grote mogelijkheden was wel meteen raak. Op aangeven van Bakker tikte Jurgen Ekkelenkamp na zeven minuten de 1-0 binnen.

Joshua Zirkzee was twee keer gevaarlijk, maar zijn eerste inzet werd overgetikt door doelman George Ratcliffe en zijn tweede inzet ging via een voet naast. De daaropvolgende hoekschop werd door Sven Botman wel tot doelpunt gepromoveerd. Het enige wat Wales daar tegenover wist te zetten was een schot in het zijnet van Sam Pearson.

Vuurwerk vlak na rust

Het verschil werd pas vlak na rust gemaakt, toen Nederland binnen zes minuten drie keer het net wist te vinden. Na een mooie aanval van Jong Oranje werkte Fin Stevens de bal ongelukkig in eigen doel waarna Redan en Ekkelenkamp de score opvoerden naar 5-0.

In het vervolg bleef Nederland de controle houden, maar kwam het niet meer tot grote kansen. Het enige smetje op de wedstrijd was het uitvallen van Botman, Devyne Rensch en Quinten Timber.

Jong Oranje vervolgt de EK-kwalificatiereeks op 12 november met een thuiswedstrijd in Almere tegen Bulgarije. Drie dagen later volgt een uitwedstrijd tegen Gibraltar.

NOS Voetbal

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail