Frenkie de Jong bezorgt Barcelona belangrijke zege op Real Sociedad

FC Barcelona heeft woensdagavond goede zaken gedaan in de Spaanse competitie. De ploeg van trainer Ronald Koeman was in eigen huis met 2-1 te sterk voor Real Sociedad. Het winnende doelpunt kwam van de voet van Frenkie de Jong.

Door de zege is Barça naar de vijfde plaats geklommen. Real Sociedad, Atlético Madrid en Real Madrid voeren de ranglijst aan. Het drietal clubs heeft een voorsprong van zes punten op Barcelona.

Sociedad opent score

De Catalanen, die afgelopen zondag met hangen en wurgen wonnen van Levante (1-0), kregen tegen Sociedad na bijna een half uur een flinke tegenvaller te verwerken. Na een corner kwamen de bezoekers via Willian José op voorsprong.

De ploeg van Koeman, waarin naast De Jong ook Sergiño Dest zijn opwachting maakte, liet zich niet kisten. Een paar minuten na de openingstreffer tekende Jordi Alba op fraaie wijze voor de 1-1.

Nadat Antoine Griezmann de lat had geraakt, kwam Barcelona nog voor rust op voorsprong. Een voorzet van Alba werd door De Jong tot doelpunt gepromoveerd. De scheidsrechter floot in eerste instantie voor buitenspel, maar de VAR oordeelde anders.

Griezmann mist

De openingsfase van de tweede helft stond vooral in het teken van twee gemiste kansen van Griezmann. Vooral de eerste, waarbij de Fransman de bal voor een leeg doel toch in handen van de doelman tikte, zal bij Griezmann nog wel een tijdje door het hoofd spoken.

In het vervolg waren de beste mogelijkheden voor Sociedad. Alexander Isak, oud-speler van Willem II, stoomde twintig minuten voor het einde op richting het doel van Barcelona. Op het nippertje werd de bal door Pedri van zijn voet geplukt.

In de slotfase werd Barça-keeper Marc-André ter Stegen nog twee keer getest, maar de Duitser hield zijn ploeg – onder meer na een inzet van Isak – op de been.