Logo AZ  AZ Alkmaar

AZ Alkmaar is een professionele voetbalclub gevestigd in Alkmaar, Nederland. De club werd opgericht op 10 mei 1967 als een fusie tussen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. Sindsdien heeft AZ zijn stempel gedrukt op het Nederlandse voetbal.

In de beginjaren na de fusie had AZ Alkmaar bescheiden successen en speelde het voornamelijk in de middenmoot van de Eredivisie. Het eerste grote succes kwam echter in het seizoen 1980-1981, toen AZ onder leiding van trainer-coach Georg Kessler de landstitel won. Dit markeerde het begin van een succesvolle periode voor de club.

In de jaren 80 en 90 behaalde AZ regelmatig topklasseringen in de Eredivisie en speelde het verschillende keren Europees voetbal. Een hoogtepunt was het bereiken van de UEFA Cup-finale in het seizoen 1980-1981, waarin ze verloren van Ipswich Town.

Na een periode van wisselende prestaties in de jaren 90 en het begin van de 21e eeuw, begon AZ Alkmaar aan een nieuwe succesvolle periode onder leiding van trainer-coach Louis van Gaal. In het seizoen 2008-2009 behaalde AZ de tweede landstitel uit de clubgeschiedenis.

Sindsdien heeft AZ Alkmaar zich gevestigd als een stabiele subtopper in de Eredivisie. De club heeft regelmatig Europees voetbal gespeeld en heeft een aantal veelbelovende spelers voortgebracht, zoals Adam Maher, Calvin Stengs en Myron Boadu.

Naast de sportieve prestaties staat AZ Alkmaar ook bekend om zijn moderne stadion, het AFAS Stadion, dat in 2006 werd geopend. Het stadion biedt plaats aan ongeveer 17.000 toeschouwers en heeft een uniek ontwerp met een gedeeltelijk gesloten dak.

Al met al heeft AZ Alkmaar een rijke geschiedenis met verschillende hoogte- en dieptepunten. De club blijft streven naar succes op nationaal en internationaal niveau en hoopt in de toekomst nog meer prijzen te winnen.

 

Opgericht: 1967
Stadion: AFAS Stadion, Alkmaar
Begroting: 34 miljoen euro
Website: https://www.az.nl

 

Almere City FC  Logo AFC Ajax  Logo AZ Logo Excelsior  Logo Feyenoord Logo Fortuna Sittard Logo Go Ahead Eagles Logo sc Heerenveen    Logo Heracles Almelo    Logo N.E.C. Nijmegen    Logo PEC ZwolleLogo PSV Eindhoven Logo RKC Waalwijk   Logo Sparta Rotterdam  Logo FC Twente  Logo FC Utrecht  Logo VitesseLogo FC Volendam